Over ons

Technische Watersportservice De Schiffart in Grou is al ruim 40 jaar een begrip in de watersport. Drie generaties van het familiebedrijf zetten zich in voor gedegen onderhoud en reparatie van binnen-en buitenboordmotoren, verkoop van Buster aluminium boten en Zodiac rubberboten. Onze professionals zijn ook sterk in het bouwen van fietsponten en de robuuste Schiffart-vlet. Onze ruim opgezette winterberging is makkelijk bereikbaar en geeft alle ruimte voor reparatie en onderhoud aan uw schip.


Het ontstaan van de Schiffart in Grou
De geschiedenis van De Schiffart gaat ver terug. Het was Arend de Schiffart die in 1949 in Grou een eigen zaak begon. “Ja, gespecialiseerd in het onderhoud van kachels en motoren”, vertelt kleindochter Hilda Post. “In 1956 verhuisde hij naar de huidige plek in Grou, aan de Kerkstraat, vlak achter de oude kerk van het dorp. Zeven jaar later begon hij met het bouwen van de eerste vlet, waarna er tientallen zijn verkocht. Weer later namen mijn vader, Johannes de Vries, en moeder het bedrijf over. Ze runden het bedrijf 35 jaar, totdat ik het met mijn man Piet in 2005 van hen overnam. We werkten beiden al jaren in het bedrijf, dus we kenden alle ins en outs en genieten elke dag weer van de mensen en het werk”.


De Schiffart-vlet is een fenomeen in Friesland
De Schiffart is inmiddels een gevestigde naam in Midden-Friesland. Het bedrijf verkoopt talloze onderdelen voor de pleziervaart, verzorgt het onderhoud van de schepen en bouwt nog steeds eigen Schiffart vletten vanaf 6.00 meter. “Dat is voor ons een geweldige mooie activiteit”, vertelt Piet Post. ” Enige tijd geleden hebben we deze activiteit weer nieuw leven ingeblazen. De belangstelling is groot voor dit schip dat naar keus kan worden opgebouwd. Politie, Brandweer, maar ook particulieren die op zoek zijn naar een robuust en onverwoestbaar aluminiumschip zijn de tevreden afnemers. Naast de verkoop verhuren wij ook deze boten. Wat zoiets kost? €100 tot €150 per dag.”
Maar de hoofdmoot is toch wel het onderhoud, reparatie , de winkel en de opslag van boten, weet Hilda. “Wij leveren en installeren bijvoorbeeld binnenboordmotoren en zijn dealer van een aantal merken: Volvo Penta en Bukh”, vertelt hij. “Tevens leveren we de onderdelen voor deze, maar ook andere merken. En we zijn service center voor Volvo Penta. Natuurlijk kunnen klanten ook bij ons terecht voor reparatie en revisie van alle binnenboordmotoren. Verder leveren we buitenboordmotoren van verschillende merken, waaronder Yamaha en Mercury. Ook voor buitenboordmotoren verrichten we onderhoud en hebben we losse onderdelen van veel merken.”


Politie-, brandweer-, en particuliere boten
Dat onderhoud doen we voor 80 procent voor particulieren en voor 20 procent voor (semi)- overheden, gaat Hilda verder. “Friesland is een echte waterprovincie en dus vind je hier ook de politie en brandweer op de vaarwegen. Die moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Ook onderhouden we boten van de KLPD en de provincie Friesland. Voor hen is vakmanschap en betrouwbaarheid de basis voor hun keus. Daar zijn we trots op.

Uitgebreid assortiment watersportartikelen
Opvallend onderdeel van de zaak is de winkel, met een uitgebreid assortiment. “Dat hebben we in 2005 enorm uitgebreid, herinnert Piet. “Een ander bedrijf in deze regio stopte met de verkoop van zeilattributen. Wij hebben dat er sindsdien bij gekregen.
Het past in ons streven naar een uitgebreide service voor de klant. De winkel is overigens niet alleen de plek waar we allerlei spullen op het gebied van watersport verkopen, het is voor veel mensen ook de eerste kennismaking met De Schiffart. Logisch dat de inrichting overzichtelijk en verzorgd is. Een eerste indruk maak je immers maar eenmaal.”
Niet dat De Schiffart-klanten allemaal nieuwkomers zijn, er zitten namelijk ook veel vaste klanten bij. Hilda: “Laatst vertelde een klant dat hij hier 50 jaar geleden zijn eerste buitenboordmotor kocht. Erg leuk natuurlijk. Het is soms net één grote familie. De mensen komen ook overal vandaan. Uit het hele land en we zien hier ook veel Duitsers. Ik denk dat ze afkomen op onze vakkundigheid. Dat gaat toch snel van mond tot mond in dit wereldje. Daarom houden we onze hoge standaard op peil.”


Winter: groot onderhoud, schaatsen en fietspontjes
Behalve de winkel bestaat het Schiffart-complex uit een werkplaats en een showroom, waar de binnen- en buitenboordmoten, de schiffart vletten en ook Zodiac rubberboten en buster aluminium boten worden getoond. Verder beschikt het bedrijf op het industrieterrein in het dorp over een winterbergingloods. De winter is ook de periode dat de zaak zich toelegt op andere activiteiten. “We doen dan veel groot onderhoud”, zegt Hilda. “En we verkopen en slijpen schaatsen. Onze familie heeft altijd iets met die sport gehad. Zo hebben wij voor grote namen in de nationale en internationale schaatssport de schaatsen geslepen en verzorgd. Een andere bijzondere nevenactiviteit is de bouw van fietsponten, vertelt Piet. “Zo hebben we inmiddels pontjes gemaakt voor Grou, Joure, Akkrum, Langweer, maar ook voor Kampen, Loosdrecht en Son en Breugel. We maken bemande pontjes en kettingpontjes. Verder hebben we pontons ontwikkelt voor de Provincie Friesland, voor baggerwerkzaamheden.”


24 uur per dag bereikbaar
De Schiffart mag dus met recht een innovatief bedrijf heten, dat zich weet aan te passen aan omstandigheden van de tijd en de vraag uit de markt. Niet vreemd dus, dat de onderneming al meer dat 60 jaar bestaat. Maar er zijn meer aspecten waarop het bedrijf zich onderscheid. “Wij zijn in de zomer 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar”, legt Piet uit. ” In belangrijke situaties kom ik ter plaatse om de problemen op te lossen. We pakken hier ook alles op, proberen voor alles een oplossing te vinden. Voel je welkom zou ik zeggen!