Over ons

achter schiffart

Technische Watersportservice De Schiffart in Grou is al ruim 70 jaar een begrip in de watersport. Drie generaties van het familiebedrijf zetten zich in voor gedegen onderhoud en reparatie van binnen- en buitenboordmotoren. Onze professionals zijn ook sterk in het bouwen van fietsponten en de robuuste Schiffart-vlet. Belangrijk onderdeel van onze service is de uitgebreide watersportwinkel. Onze ruim opgezette winterbergingloods is makkelijk bereikbaar en door middel deze uitgebreide dienstverlening ontzorgen wij onze klanten.

Het ontstaan van de Schiffart in Grou
De geschiedenis van De Schiffart gaat ver terug. Het was Arend de Schiffart die in 1949 in Grou een eigen zaak begon. “Ja, gespecialiseerd in het onderhoud van kachels en motoren”, vertelt kleindochter Hilda Post. “In 1956 verhuisde hij naar de huidige plek in Grou, aan de Kerkstraat, vlak achter de oude kerk van het dorp. Zeven jaar later begon hij met het bouwen van de eerste vlet, waarna er tientallen zijn verkocht. Weer later namen mijn vader en moeder het bedrijf over. Ze runden het bedrijf 35 jaar lang totdat mijn man Piet en ik het in 2005 van hen overnamen. Wij werkten destijds al jaren in het bedrijf en genieten elke dag weer van de mensen en het werk”.

De Schiffart-vlet is een fenomeen in Friesland
De Schiffart is inmiddels een gevestigde naam in Midden-Friesland. Het bedrijf verkoopt talloze onderdelen voor de pleziervaart, verzorgt het onderhoud van de schepen en bouwt nog steeds de eigen Schiffart vletten vanaf 6.00 meter. “Dat is voor ons een geweldige mooie activiteit”, vertelt Piet Post.
De hoofdmoot is toch wel het onderhoud, reparatie, de watersportwinkel en de winterstalling van boten, weet Hilda. “Wij leveren en installeren bijvoorbeeld binnenboordmotoren en zijn dealer van een aantal merken waaronder Volvo Penta en Bukh”. Tevens leveren wij alle onderdelen voor deze maar ook andere merken. Daarnaast zijn wij Service Dealer voor Volvo Penta. Natuurlijk kunnen klanten ook bij ons terecht voor reparatie en revisie van alle binnenboordmotoren. Verder leveren wij buitenboordmotoren van verschillende merken waaronder Yamaha en Mercury. Ook voor buitenboordmotoren verrichten we onderhoud en hebben we losse onderdelen van veel merken.”

Uitgebreid assortiment watersportartikelen
Opvallend onderdeel van de zaak is de watersportwinkel met een uitgebreid assortiment. Niet dat De Schiffart-klanten allemaal nieuwkomers zijn; er zitten namelijk ook veel vaste klanten bij. Hilda: “Laatst vertelde een klant dat hij hier 50 jaar geleden zijn eerste buitenboordmotor kocht. Erg leuk natuurlijk. Het is soms net één grote familie. De mensen komen overal vandaan. Ik denk dat ze afkomen op onze vakkundigheid. Dat gaat toch snel van mond tot mond in dit wereldje. We houden onze hoge standaard op peil.”

Winter: groot onderhoud, schaatsen en fietspontjes
Het bedrijf beschikt op het industrieterrein in het dorp over een winterbergingloods. De winter is ook de periode dat de zaak zich toelegt op andere activiteiten. “We doen dan veel groot onderhoud”, zegt Hilda. “En we verkopen en slijpen schaatsen. Een andere bijzondere nevenactiviteit is de bouw van fietsponten, vertelt Piet. “Zo hebben we inmiddels pontjes gemaakt voor Grou, Joure, Akkrum, Langweer, maar ook voor Kampen, Loosdrecht, Son en Breugel en Biddinghuizen. We maken bemande pontjes. Verder hebben we pontons ontwikkelt voor de Provincie Friesland bestemd voor baggerwerkzaamheden.”

Pechservice
De Schiffart mag dus met recht een innovatief bedrijf heten, dat zich weet aan te passen aan de omstandigheden van de tijd en de vraag uit de markt. Niet vreemd dus dat de onderneming al meer dat 70 jaar bestaat. Maar er zijn meer aspecten waarop het bedrijf zich onderscheidt. “Bij pechsituaties kom ik ter plaatse om de problemen op te lossen. We pakken hier alles op, proberen voor alles een oplossing te vinden. Voel je welkom zou ik zeggen!”